Kruimelpad

Gisteren waren we in de "Efteling". Heel erg leuk en het was leuk om herinneringen op te halen van vele jaren geleden. Ons laatste bezoekje aan dit park was meer dan tien jaar geleden. Echt genieten. Het was helemaal niet druk dus voor ons geen wachtrijen. In het "sprookjesbos" leek de tijd stilgestaan te hebben. Veel zag er nog uit zoals "vroeger". We winsten nog veel en er waren ook wat nieuwere dingen. Gelukkig konden we in het Efteling museum beide ons gelijk halen over wat waar ook al weer was.

Wat mij wel erg opviel is dat het in het park de high-tech zijn intrede aan het doen is, maar in zeer beperkte mate. Vreemd eigenlijk want al decenia lang is de gebruikte techniek vooruitstrevend en verbaasde altijd iedereen. Her en der staat een beeldschermpje met een toesenbord waar informatie verkregen kan worden. Maar nog niet te veel.

Anders is het gesteld met de bezoekers van het park. Die zijn al volop interactief bezig. Voor of na een atractie moet dit waarschijnlijk direct gedeeld worden met de sociale media. Jong en oud. Zo kan iemands netwerk ook genieten van dit prachtige park. Hoezo is de entree prijs hoog...van één toegangsbewijs kunnen wel honderd mensen mee genieten!

Toch heeft de mobiele techniek een nadeel. Er waren diverse jonge gezinnen. Gezellig een dagje uit met elkaar. Helaas was dit blijkbaar niet belangrijk genoeg, want er werd volop getelefoneert met bekenden en vaak nog "het werk".

Hoe lang gaat het nog duren voordat de atracties en routes interactief worden, in mijn ogen een prima locatie om nieuwe technologien toe te passen. De wandelroutes tussen de locaties met gps, de informatie voorziening kan via websites of intranetwerken. Bij de atracties zou "near field communication" ingezet kunnen worden.
De bezoekers zijn er blijkbaar klaar voor...zou de Efteling hier snel aan toegeven? Het stond in ieder geval niet op de futoristische ontwerp tekeningen van Anton Piek.

­