Kruimelpad

Het is bijna niet te geloven, maar het blijkt dat je computer vaak gewoon de voordeur open heeft staan als het om privacy gaat.

Wat is het geval. Voor veel toepassingen installeer je bijvoorbeeld een handig hulpmiddel. Deze bestaan uit een programma dat keurig omgaat met je privacy gevoelige gegevens. Je denkt alleen toestemming te geven aan dat programma om bepaalde gegevens van je computer te gebruiken. Wat blijkt? Samen met het programma worden nog een aantal “hulp programma’s” geïnstalleerd. Deze programma’s blijken nu regelmatig heel anders met je privacy om te gaan. Ze blijken zelfs commercieel ingezet te worden om gegevens van je computer te verzamelen en door te verkopen aan bedrijven die statistieken bijhouden. Als het alleen om een tellertje zou gaan van hoe vaak je achter de computer werkt, dan is dat nog te overzien. Maar wat denk je er van als bepaalde lokale cookies of surf-geschiedenis, inclusief je links naar privé gedeelde files, ook verzameld worden?

Chrome wordt gezien als een van de meest veilige browser voor het internet. Helaas, ook deze browser kent vele extensies die op deze manier je gegevens doorsturen.

Lijkt mij tijd voor de softwarebedrijven om weer een keer schoon schip te maken en de makers van dergelijke “hulp” extensies te weren uit hun programma’s.

­