Je privéfoto’s ongevraagd mobiel gedeeld

Als je er nog niet bewust van was, misschien nu dan. Je mobiele telefoon is niet langer privé, maar bezit van de apps die erop staan. Bijna niemand is zich bewust van de gevolgen als je een app installeert. Je geeft namelijk vrijwel altijd toestemming om van alles en nog wat te delen met de maker van de app. Bij de instellingen van de app staan deze keurig vermeld: fotoalbum, camera, adressenbestand, gebelde nummers etc. Vaak vraag ik mij af waarom een app voor de functionaliteit gebruik moet maken van mijn laatst gebelde nummers bijvoorbeeld.
Natuurlijk hebben apps bepaalde toestemmingen nodig om te kunnen werken, maar ken je de gevolgen?


Facebook voorop
Facebook kent die wel en gaat er nu dus intensiever gebruik van maken. Omdat je toestemming gegeven hebt via de Facebook app dat ze gebruik mogen maken van je fotoalbum en camera, zoekt Facebook er direct al een bekende voor je bij. Je wilt deze toestemming omdat het immers handig is om direct je foto te kunnen delen op Facebook.
Facebook scant dus je fotoalbum op herkenbare gezichten van je vrienden. Is er een match, dan krijgen je vrienden hiervan een automatisch bericht. Gelukkig mag je nu nog wel zelf bepalen of je de foto daadwerkelijk ook wil delen. In de toekomst kan het echter zo zijn dat je vrienden direct een melding ontvangen als je een foto gemaakt hebt en Facebook denkt die persoon daarin te herkennen. Je kunt jezelf afvragen of dit wel jouw bedoeling is.

Microsoft
Onlangs installeerde ik een nieuwe Microsoft telefoon. Ik kreeg de melding dat de app voor de camera niet kon starten. Wat bleek? Ik moest eerst de toestemming bevestigen dat de camera gebruik mocht maken van de microfoon. Maar op welk moment wordt die microfoon dan gebruikt? Als ik een filmpje wil maken, dan is het handig, maar het volgen van mijn telefoongesprekken, gaat toch wat ver. Toch staat nergens dat de app mijn telefoongesprekken niet volgt. Het zou dus kunnen dat de app maker, en de bedrijven die aan de app gekoppelde programma’s maken, een scan hebben op mijn gesprekken.
Kan dit allemaal zomaar? Nee, we hebben privacywetgeving in Europa en Nederland. Die staan het delen van je gegevens niet zondermeer toe. Maar bedrijven die de apps maken en aan wie je toestemming geeft om bepaalde zaken op je mobiel te delen, mogen daardoor wel die gegevens anoniem verzamelen. Het zal echter alleen maar een kwestie van tijd zijn voordat ze de gegevens ook daadwerkelijk met anderen gaan delen.

Windows 10
Windows 10 is daar een duidelijk voorbeeld van. Gelukkig weten we dat je bij dat systeem nauwelijks nog privébezit hebt. Standaard deel je alles, tenzij je de toestemming intrekt. Je kunt dan vooraf de beslissing maken of je Windows 10 wel of niet wilt gaan gebruiken.

Bij mobiele telefoons ligt dit anders. De bekende apps voor Facebook, Whatsapp, Twitter etc worden door bijna iedereen standaard gedownload. Daarmee geef je het bedrijf direct toestemming voor heel veel zaken.
Enige optie is om niet te installeren. Kijk op je telefoon maar eens bij app machtigingen. Je zult schrikken van waar je allemaal toestemming voor gegeven hebt.