Kruimelpad

Vanochtend een opmerkelijke uitspraak gelezen van het Europeese Hof ( lees artikel hier) die bepaald heeft dat reistijd van werknemers voortaan ook werktijd betreft. Het gaat hier niet om woon-werkverkeer, maar om mensen die hun eerste werkzaamheden starten op een andere plek dan hun normale werkplek. Denk hierbij aan adviseurs die niet naar hun kantoor reizen, maar direct van huis naar een klant gaan.

Ik ben benieuwd wat dit voor gevolgen heeft. Uiteindelijk gaat de klant dit toch betalen. De prijs van bepaalde diensten zal dus omhoog gaan.

Ik denk zelf dat dit kansen geeft voor online ondernemen. Je kunt in veel gevallen al online samenwerken met de klant in plaats van deze daadwerkelijk op locatie te bezoeken. De klant betaald dan geen reiskosten en onbenutte uren worden zo omgezet in productieve uren.

Maar dit heeft hele grote gevolgen. Iemand mag maar 9 uur per dag werken! Als er 3 uur reistijd afgaat, blijft daar nog maar 6 uur van over. Vanuit Groningen een klus in Zeeland doen wordt zo erg kostbaar. Nieuwe kansen voor de online ondernemer die locale aanbieders in contact brengt met locale vraag.
Dit zou een super mogelijkheid zijn als affiliate verdienmodel.

­