Kruimelpad

Gisteren ben ik naar de winkelstad Eindhoven geweest. Het centrum van Eindhoven is aangewezen als dé centrale plaats in zo-Brabant waar het een samenkomst is van winkelen en entertainment.

Gezellig een dagje Eindhoven om te shoppen dus. Dit keer was het met een reden. Mijn vrouw Leonie wilde nieuwe kleding kopen. Als eerste de bekende warenhuizen bezocht. Nu kom ik zelf niet zo vaak in een kleding winkel dus vallen wijzigingen mij misschien meer op. De eerste indruk was dat het er allemaal een beetje rommelig uitzag. Kleding in de rekken was vooral massaal aanwezig. Er lag ook redelijk wat kleding op de grond onder de rekken. Het leek mij ook overal “sale” met dezelfde kleur rood aangeduid.

Ik ben geen expert op dit gebied maar de kleding zag er kwalitatief minder uit. Na een bezoek aan een paar winkels viel het ons op dat er bijna overal dezelfde designs waren. Kortom het was het allemaal net niet.

Misschien had ik iets anders verwacht. Ik had gedacht dat de winkels zich beter zouden profileren en zich zouden onderscheiden van de aankoop via het internet. Dan maar naar de boetiekjes. Ehhh..welke boetiekjes? De meeste zijn verdwenen en van wat er nog zat, had het merendeel dezelfde kleding als in de grotere winkels, alleen voor een hogere prijs.

Ik lees redelijk wat over marketing en in mijn beleving draait het daarin om verrassen, beleving, pop-up winkels, interactie met de bezoeker etc. Ik zag er helemaal niets van terug! Waar zijn die winkels dan? Volgens mij nog niet in Eindhoven. Dus maar weer terug naar Best met de trein. Kost € 10,- voor twee personen, maar parkeren in Eindhoven bij het centrum is veel duurder voor een dagje. Mij vrouw is nu op het internet aan het kijken of ze daar iets kan vinden.

Het geeft denk ik aan dat de middenklasse winkel op haar retour is. Niet dat dat een grote verrassing is, maar het wordt nu duidelijk in de praktijk. Winkels die niet zichtbaar zijn in de grijze massa gaan gewoon verdwijnen. Er komen prijsvechters voor terug die wel veel mensen brengen, maar waar je vooral weet dat je kwalitatief niet veel hoeft te verwachten.

Wil je hier als lokale (kleinere) winkelier van profiteren dan is het zaak om je zelf duidelijk te laten zien. Met de prijs ga je het niet winnen, maar wel met de kwaliteit en dienstbaarheid. Kom zelf in actie en beschouw je winkel niet meer als 9 tot 5 werk. Maak je beleving super en zorg dat je één geheel vormt met het internet.

­