Kruimelpad

De afgelopen maanden komen er steeds meer berichten die aanduiden dat consumenten een snelle slag aan het maken zijn in de manier van inkopen. Het roer gaat radicaal om en dit heeft grote gevolgen voor de huidige aanbieders.

 • Geen verzendkosten meer bij online bestellingen (Bijenkorf)
 • Mogelijkheid tot meer keuzevrijheid afleveren producten (Bijenkorf / PostNL)
 • Internet verkopen nemen steeds sterker toe.
 • Nieuwe bedrijfsmodellen via C2C (consumenten naar consumenten verkoop) (Kijkshop)
 • Uitbreiding van logistieke centra die gericht zijn op online verkoop (Albert Heijn)
 • Sluiting en failisementen van fysieke winkels

Het is duidelijk. De omslag is gemaakt. Consumenten zorgen er voor dat de online systemen voorrang krijgen boven de verkoop van producten in een fysieke winkel. Niet het product staat voorop, maar de diensten die eromheen hangen. Informatie verzamelen, 24x7 aankopen kunnen doen, gratis bezorging, persoonlijk advies, keuze vrijheid en persoonlijke aandacht bij aankoop en opvolging.
Waar vroeger nog de reactie op online verkopen was dat dit producten van mindere kwaliteit zijn, zie je nu dat consumenten er geen probleem van maken om bestellingen terug te sturen.

Zijn er nog oplossingen voor de fysieke winkels? Ja, gewoon zorgen dat je onderdeel gaat uitmaken van de online verkopen. Laat het idee los dat je een verkoper bent en ga volledig voor het beste advies en service. Ga op zoek naar je klanten ipv afwachten in je winkel. Zorg voor een sterke online binding met je klanten en potentiele klanten. Maak gebruik van je persoonlijke kwaliteiten in de omgang met mensen en vertaal dit naar online. Maak gebruik van affiliate marketing om producten en diensten aan te bieden die je nu niet verkoopt. Zorg dat producten snel beschikbaar zijn voor consumenten.

Hoe kun je online actief worden?

 • verzamel e-mail adressen en onderneem zelf actie in mailverzending
 • kies één online communicatie kanaal dat bij jouw ideale klant past en ben daarop actief
 • Zorg dat je klanten weten dat ze je winkel kunnen bezoeken en dat je online een winkel hebt
 • Stel je fysieke winkel gelijk aan je online winkel en zie het als één geheel in je onderneming
 • Persoonlijke aandacht is de sleutel tot sucess in fysieke winkel en in online winkel

Wat kost een online webwinkel?

Reken op de technische kosten van ongeveer € 900,- voor het opzetten van een webshop. Je moet deze dan nog zelf vullen met producten / diensten.
Zorg ervoor dat je zelf en eventuele personeelsleden met het beheersysteem van de webwinkel kunnen werken. Dat zal investering in tijd kosten van ongeveer een 10 werkuren.
Het onderhoud van de webwinkel is afhankelijk van je producten of diensten. Hou hier rekening mee in uren tijd.
Klant communicatie is essentieel, pak dit professioneel aan en reageer direct. Zorg voor zoveel mogelijk geautomatiseerde systemen.
Reken op een jaarlijkse kosten van ongeveer 500 euro voor onderhoud aan de technische sytemen. Dit zijn voornamelijk de kosten voor licenties voor de software.

Belangrijk is dat je de webshop in eigen beheer hebt. Hiermee ben je niet afhankelijk van een aanbieder en ontwikkelaar. Bekende systemen zijn Wordpress Woocommerce en Prestashop.

Wil je meer weten over services voor webwinkels, online marketing en begeleiding?
Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alternatief: kies voor een all-inclusive service met maandelijkse betaling voor webwinkel, klantensysteem, marketing en beheer (al vanaf € 175,- per maand)
https://service.onderneemhetonline.nl/websitemarketing/

 

“Netflix heeft elk kwartaal miljoenen nieuwe leden nodig om de investeringen in nieuwe series te kunnen betalen.” Vanochtend las ik dit in een artikel van MT.
Als netwerkmarketingspecialist vallen mij dit stukjes tekst op. Ik denk dan direct “ze hebben nieuwe aanwas nodig om de huidige klanten van hun diensten te kunnen blijven voorzien, precies de kenmerken waarmee een piramidespel ook opgezet wordt.” Meestal kan een bedrijf de kosten van de huidige klanten, producten of diensten, uit de inkomsten van die klanten betalen, maar blijkbaar is de opzet van Netflix anders. Ze hebben nieuwe klanten nodig om de nieuwe en bestaande klanten van producten en diensten te kunnen blijven voorzien.

Nu hebben veel beginnende bedrijven deze opzet, maar de grote vraag is wanneer in het verdienmodel van Netflix de omslag bepaald is. Ergens zal een punt moeten zitten dat de huidige abonnees winst opleveren zonder dat er extra aanwas nodig is om dit te financieren.

Bij en piramidespel wordt de inleg van de nieuwe aanwas ook gebruikt om de huidige deelnemers aan hun beloofde producten en diensten (meestal geld) te helpen. Iedereen weet dat deze manier van werken bij wet verboden is.

Ik vraag mij dan ook af of investeerders in Netflix goed naar de bedrijfsopzet gekeken hebben. Het aantal nieuwe abonnees neemt een keer af. Als deze inkomsten niet genoeg zijn om de basis van de diensten, nieuwe films/series, aan te kunnen blijven bieden, dan stopt het hele systeem. Netflix geeft klanten heel gemakkelijk de mogelijkheid om hun dienst te stoppen, er zijn geen lange termijn contracten.

Netflix valt echter niet onder een piramidespel want de streamingdienst werkt op zich ook zonder nieuw aanbod. Abonnees kunnen immers nog steeds de dienst gebruiken als er geen nieuwe films of series aangeboden worden. Of klanten hun abonnement blijven behouden, is dan nog maar de vraag.

Zojuist zag ik een item op tv over de teruglopende reclame inkomsten voor TV. Adverteerders laten het massaal afweten en verschuiven hun activiteiten en dus hun geld naar online. In 2018 zou de online besteding zelfs groter kunnen zijn dan tv. De gedrukte media kampen met hetzelfde probleem en proberen nu een inhaalslag te maken door hun nieuws online aan te bieden.
Opmerkelijk is echter dat er oplossingen bedacht worden die nog vast houden aan het superieur zijn in de media terwijl de instortende advertentie inkomsten dit helemaal niet meer rechtvaardigen.

TV en gedrukte media reclame stammen uit het stenen tijdperk en zijn nauwelijks met nieuwe tijden meegegaan. Waarschijnlijk door jarenlange arrogantie naar “hun” adverteerders toe die bakken met geld betaalden om te “mogen” adverteren. Dit kon omdat er weinig alternatieven waren om veel mensen te bereiken.

Inmiddels is er veel veranderd. Er zijn meer kanalen gekomen om mensen in grote getalen te bereiken en daarnaast heeft mass-marketing plaats gemaakt voor individuele marketing.

Bedrijven als Facebook, Google en Twitter weten wel raad met de nieuwe manier van communiceren. Die bedrijven zitten dus flink in de lift met hun advertentie inkomsten.

Uit het stenen tijdperk

Naar mijn mening zullen mediabedrijven die zich met TV en gedrukte reclame bezighouden hun hele houding drastisch moeten veranderen. De kijker en lezer echt centraal stellen door het aanbieden van inhoud die de klant wil. Het is vandaag de dag toch heel vreemd dat mensen reclame irritant vinden. Op zich is de informatie/productaanbod niet vervelend. Mensen reageren er namelijk wel op, maar de manier van aanbieden is blijkbaar niet goed.

Het tv item vandaag ging over het personaliseren van tv reclame. “Ieder zijn eigen tv reclame”. Op zich een hele goede gedachte en ontwikkeling. Helaas werd alweer direct de verkeerde weg in gezet. Het namelijk laten bepalen van de kabelaanbieder welke reclame getoond gaat worden. Dit maakt het probleem alleen maar erger. Een betere optie zou het zijn als de kijker zelf zou kunnen kiezen welke reclame die wilde zien. Personaliseren van de reclame. Dat is ook voor de gedrukte media een van de mogelijke oplossingen. Laat mensen zelf kiezen welke reclame ze willen zien. Dus een gepersonaliseerd reclame blok of gepersonaliseerde advertenties in een tijdschrift of krant.

Als kijker/ lezer bepaal ik dan wat ik wil zien en mogelijk krijg ik dan weer interesse in reclame en ga die zonder irritatie bekijken. Het wordt zo ook echt mogelijk om inzicht te krijgen in waar mensen op dit moment interesse in hebben.

Is dit mogelijk?
Het zal niet zo maar in te passen zijn in huidige systemen, maar als het de oplossing blijkt, dan zullen er wel manieren gevonden worden. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat er gewerkt gaat worden met een keuzeprofiel die de kijker of lezer zelf in kan stellen. Aan dit profiel worden dan bepaalde reclame kenmerken gekoppeld. Als ik aangeef dat mijn interesse op dit moment ligt bij het kopen van een nieuwe auto, een najaars-vakantie en supermarkt voordeeltjes, dan kun je daar een reclame blok of krant mee vullen. Dat maakt dat ik de reclame weer ga waarderen omdat er veel minder “overbodige rommel” tussen zit.
Door mensen zelf de mogelijkheid te geven om te kiezen, heb je minder met privacy te maken. Je kunt wel de kunstjes van Google en Facebook uithalen, maar iedereen weet dat die praktijken ooit afgelopen zijn vanwege een te grote macht en schending van privacy.

De afgelopen jaren heb ik zelf het systeem al met succes toegepast. E-mail marketing werkt op die manier. Tenminste als het juist gebruikt wordt. Daar is opzet simpel.
Via een landingspagina over één bepaald onderwerp kunnen mensen melden dat ze interesse hebben in een bepaald onderwerp. Ze ontvangen hierover informatie. Dit gaat heel gericht en blijft bij het onderwerp. Door in die informatie aanbiedingen te doen die met het onderwerp te maken hebben, zal er grote belangstelling zijn. De “reclame” geeft namelijk de oplossing voor het probleem van de lezer.

TV en gedrukte reclame zouden hier hun voordeel mee kunnen doen. Ga advertenties aanbieden die een meerwaarde vormen voor de kijker en de lezer. Niet op een gedwongen manier, maar door de keuze van je klanten als individu. Stap van de rots uit het stenen tijdperk en ga kijken naar mogelijkheden om de klant (de lezer) te bedienen. De adverteerders zullen dan weer meer geld willen steken in deze kanalen omdat ze daar weer resultaat van gaan zien.

Jos van Spelde

Gisteren stonden de franchisenemers en de franchisegever van Albert Heijn tegenover elkaar in de rechtbank. Het ging over de verdeling van het geld dat verdiend wordt met de verkoop van de supermarktproducten. Vanaf de buitenkant is het heel moeilijk een oordeel te geven over wie gelijk heeft. Het zal een juridisch spel worden. Voor mij is veel belangrijker: “wie wordt hier de winnaar van?”
Het afgelopen jaar stonden meer franchisers gezamelijk voor de rechter. "Bakker Bart" bijvoorbeeld. Kent de gang naar de rechter wel winnaars?

Ik werk zelf al vele jaren met een franchise vorm. Toen ik daaraan begon was het heel duidelijk wat ik van de franchisegever kon verwachten. Daarin was ook vastgelegd welke prestatie ik zou leveren. Buiten de overeenkomst was er ook een vergoedingen plan. De combinatie maakte het voor mij aantrekkelijk en betrouwbaar.

Zo wist ik dat de franchisegever alleen via het kanaal van franchisenemers hun producten zouden distribueren. Iedere franchisenemer had dezelfde rechten of kon dezelfde rechten verkrijgen door omzet hoeveelheid te genereren.

Welke onzekerheden had ik?

 •           Mijn inkoopprijs kon eenzijdig verhoogd worden
 •           Het vergoedingenplan kon eenzijdig veranderd worden
 •           De franchisegever bepaalde welke producten in welke regio geleverd werden
 •           De omzetadministratie werd gedaan door de franchisegever.

In het begin was ik achterdochtig en hield deze onzekerheden scherp in de gaten. Franchise is nu eenmaal een vorm van samenwerken waarbij je er vertrouwen in moet hebben dat je samen tot betere resultaten kunt komen met voor beide partijen een winstvoordeel. Opbouw van dit vertrouwen kost tijd.  Nu, na 23 jaar samenwerking met dit bedrijf, is er een enorm groot vertrouwen in elkaar.  Tot vorige week dan.

Ik ontdekte dat de franchisegever soms producten leverde buiten de franchisegevers om. Dat kwam door bestellingen die via het internet binnenkwamen en waarvan niet direct duidelijk was via welke franchisegever deze gegenereerd waren. Direct gingen bij mij de alarmbellen af. “We hadden toch afgesproken dat de verkoop alleen via de franchisegevers zou gaan?”.

Alhoewel ik geen directe schade heb van hetgeen gebeurd is, heeft mijn vertrouwen wel tijdelijk een deukje opgelopen. Waarom verteld de franchisenemer dit niet gewoon? Ik heb dus direct navraag gedaan en het bleek dat er van opzet geen sprake was. Ze doen hun uiterste best om de klant aan de juiste franchisenemer te koppelen. Ze willen geen "nee" verkopen omdat dit online een slecht imago geeft naar de (potentiele) klanten. Die weten vaak niet met welke afspraken er gewerkt wordt.

Ik denk dat dit bij AH ook het geval is. Er was een vertrouwen en de franchisegever AH heeft er niet actief met de franchisenemers over gesproken. Nu is er een breuk in het vertrouwen ontstaan. Wat zal er nu gebeuren? De verwachting is dat het een juridisch machtsspel gaat worden waarbij geen winnaars zijn. Stel dat AH gelijk krijgt. Voor de franchisenemers blijft het gevoel dat hun onrecht is aangedaan en zullen voor de toekomst op hun hoeden zijn in de verdere ontwikkeling van de AH-formule. Stel dat de franchisenemers gelijk krijgen? Het vertrouwen in de AH als Franchisegever is al verminderd en AH zal enorm haar best moeten doen om dit te herstellen. Dit is geen goede basis voor samenwerking.

Er is nog een oplossing mogelijk. Dat is als beide partijen nu open met elkaar in dialoog gaan. Praten over hun eigen inzicht zonder daarbij te oordelen over de ander. Mogelijk zijn er aanknopingspunten waar gekeken kan worden naar een toekomstige samenwerking. Misschien ligt de pijn wel helemaal niet in het vlak van de geldverdeling maar blijkt er iets anders de oorzaak, mogelijk de afhankelijkheid van AH als inkoper. Wie weet.

Vaak zie je bij conflicten dat er op communicatief vlak iets mis is gegaan. Achteraf blijkt dat er aannames gemaakt zijn die helemaal niet terecht zijn. Het leed is dan al geschiet omdat over en weer harde woorden en beschuldigingen zijn gevallen. De relatie is verstoord en het herstel kost veel energie. Die had ook gestoken kunnen worden in de uitbouw van de samenwerking.
Je kunt wel een winnaar zijn, maar of er winst behaald wordt, is nog maar de grote vraag.

Gisteren heeft mijn vrouw, die geen enkele programmeertaal kent, een complete website met webshop online gezet. Ze heeft er zeggen en schrijven 4 uur aan gewerkt. Het resultaat mag er zijn. Hoe is dit mogelijk?

Een website waarover je zelf de controle hebt, resultaat oplevert en goed gevonden wordt. Dit is meestal het uitgangspunt wanneer gedacht wordt aan een nieuwe website of vervanging van de oude website. Steeds vaker merk ik dat het laten maken van een website door een specialist als een aanslag op het beschikbare geld ervaren wordt. Het ziet er namelijk allemaal erg eenvoudig uit en er zijn miljoenen websites, dus zal er ook wel marktwerking zijn. Vergeten wordt dat een specialist er gewoon heel veel tijd mee kwijt is en er jaren over gedaan heeft om zijn kennis op te bouwen.

Maar…tijden veranderen en waarom die specialist niet vervangen door een slim softwareprogramma waarmee hetzelfde bereikt kan worden? Dat heeft mijn vrouw dus ook gedaan.
Ze heeft dezelfde software gebruikt die ik ook gebruik voor het maken van mijn eigen websites en is daarmee aan de slag gegaan. Bij enkele wat complexere zaken heeft ze mijn hulp gevraagd, maar dat was het dan wel. De website is voorzien van een webshop, boekingsformulieren en ze kan deze verder naar eigen inzicht aanpassen. Super resultaat. Het ziet er goed uit, werkt goed en de website is automatisch geoptimaliseert voor zoekmachines.

Als je ook zelf websites wil maken, kijk dan op de website van www.allsites.nl bij “ervaringen”. Daar staan nog meer verhalen van mensen die zelf met die software een website gemaakt hebben. Je kunt daar ook lezen welke software ze gebruikt hebben en waarom.

http://allsites.nl/websites/ervaringen.html

Zeer opmerkelijk is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek naar de prestatie en relatie tussen beloning en prestatie onder managers van bedrijven. Wat blijkt: managers die meer dan gemiddeld verdienen presteren beduidend minder!

Het lijkt erop dat het verband tussen een hogere beloning en een betere prestatie niet zo duidelijk is als gedacht. Als prestatiemeter worden de aandelen prestaties van het bedrijf genomen. Zelfs als er een correctie is voor de sector dan pakt dit voor bedrijven met lagere beloning aan de ceo’s beter uit. Hun aandelen presteren beter.

Er zijn mogelijk vele verklaringen voor te bedenken, maar een van de zaken die naar voren kwam is wel de routinematigheid bij sommige bedrijven in het belonen van hun managers. Er worden vaak pakketafspraken gemaakt die de beloning flink op laten lopen maar niet in relatie staan tot het leveren van een positieve bijdrage aan het resultaat.

Het onderzoeksrapport van MSCI is hier te lezen.

Er wordt veel gesproken over omnichannel, de combinatie van meerdere verkoopkanalen. Veel marketingdeskundigen zijn het er over eens dat met name de retail met fysieke winkels hier prachtige kansen hebben en dit in MOETEN zetten om te kunnen overleven.

Ik heb regelmatig van doen met winkelondernemers, maar ik begin sterk te twijfelen aan de haalbaarheid. Het blijkt ook uit de cijfers dat het geen storm loopt met winkeliers en webwinkels. Ongeveer 70% heeft alleen nog maar een winkel en mogelijk een website als visitekaartje, maar dat was het dan wel.

Waarom mijn twijfel?
Alhoewel het allemaal als reuze eenvoudig voorgedaan wordt, is de praktijk heel anders voor het runnen van een webwinkel. Het is namelijk serieuze business. Hiervoor moet je tijd en geld investeren. Veel winkeliers zijn echter éénpitters of werken samen met personeel als een éénpitter. Zelf verrichten ze het meeste fysieke werk en personeel is vaak een “hulpje” in de winkel. Dit maakt dat de tijd die ze aan werken in de winkel besteden ook bijna alle beschikbare tijd is. De boekhouding en administratie volgt in de ochtend en avonduren.
Het werken met meerdere verkoopkanalen, zoals een webshop, past qua tijd helemaal niet. Daarbij is het online ondernemen heel wat anders dan een fysieke winkel. Je hebt hoe dan ook veel meer met techniek te maken en een onzichtbare virtuele wereld.
Ik denk dat het voor heel veel winkeliers een te grote impact heeft op hun normale werkzaamheden, dat ze er daarom maar niet aan beginnen. Ze moeten namelijk of meer uren gaan werken of hun werkzaamheden anders inrichten.
Vanaf de zijlijn is het natuurlijk eenvoudig om te roepen van: “Nou, gewoon een kwestie van doen”, maar dat is nog niet de praktijk. Vraag maar eens aan een willekeurige werknemer of dat het niet verstandiger zou zijn om meer uren te gaan werken zodat de hypotheek wat minder kan en hij/zij daardoor minder kwetsbaar wordt qua inkomen. Dat kan theoretisch misschien wel leuk klinken, de praktijk laat zien dat dit bijna niet zo gedaan wordt.

Wat zou de oplossing kunnen zijn?
Ik denk zelf dat een winkelier best in staat is om ook online actief te zijn. Of dit daadwerkelijk met een eigen webshop moet, is lang niet zeker. Kun en wil je als winkelier op een andere manier gaan werken met je personeel, dan past mogelijk een eigen webshop wel. Voor de anderen is er de mogelijkheid om samen te gaan werken met andere ondernemers in dezelfde branche of omgeving om elkaar hierin te ondersteunen en samen te werken. Ook zou een winkelondernemer samen kunnen werken met toeleveranciers.
Meer voordeel zie ik voor de éépitters in het werken met affiliate en netwerk marketing concepten. Ze kunnen dan hun productaanbod uitbreiden zonder dat ze er fysieke winkeloppervlakte bij krijgen. Hierbij kan je denken aan promotie van branche eigen producten maar ook aan branche vreemde producten of producten van andere winkeliers in de omgeving.

Conclusie
Ondanks de druk van buitenaf zal omnichannel nog geen gemeengoed worden onder winkeliers. Voor diegene die willen en kunnen veranderen in hun werkindeling geeft het kansen. Alle anderen zullen op zoek moeten naar varianten. Gelukkig voor hun rent de consument nog niet massaal van de fysieke winkel naar online winkel. Ze hebben voor nu nog een inkomen.

Jos van Spelde

www.jvsmarketing.nl

Het moet ergens rond 2010/2011 geweest zijn. Mede ingegeven door een software toepassing, kwam ik op het idee dat segmentatie binnen de marketing wel eens het verlossende woord zou kunnen zijn. We werkten het uit en gaven er op onze seminars en in onze cursussen ruim aandacht aan. De toehoorders begrepen de strekking, maar het verbaasde mij dat in marketingland dit bijna niemand oppakte.

Segemnetatie definieer ik als het indelen van contacten op basis van interesse kenmerken. Je hebt ook selectie. Daarbij ga je uit van een vast kenmerk, meestal op basis van een algemeen kenmerk zoals leeftijd of woonplaats. Bij segmentatie gaat het om de interesse. Waarom daarin de keuze maken?
Bij big data kijk je naar de gegevens als er al iets gebeurt is. Je probeert daar de pieken te vinden en die te gebruiken voor de toekomst.

Bij segementatie ga je er van uit dat een interesse kan leiden tot een bepaalde actie. Je zit dan in het stuk voordat de actie nog plats moet gaan vinden.

Waarom is dit zo interresant?
De marketing gaat steeds meer toe naar een individuele benadering van de consument. Die consument is nog maar heel moeilijk te vangen in gemeenschappelijke kenmerken. Iedereen is uniek. Daarbij komt nog eens dat een consument op basis van die algemene kenmerken bijna niet meer te voorspellen is. Er wordt wel gesproken van de onvoorspelbare consument. Emotie speelt hier een belangrijke factor en die factor wordt nog steeds belangrijker. Je kunt dus precies in de juiste doelgroep zitten, maar als een individu, om wat voor reden dan ook, het niet ziet zitten, dan gebeurt er niets of te weinig.
Bij segemntatie probeer je de actuele interesse in beeld te krijgen. Je gaat daarmee aan de slag en voorziet de consument van op maat geleverde informatie. Met die informatie kan de consument een beslissing maken. Omdat de informatie persoonsgericht is, zal de aandacht daarvoor  enorm groot zijn. op dit punt kun je de moderne marketing in gaan zetten. Je hebt namelijk de aandacht van de consument.

Segemntatie toepassen is lastig. Je moet weten wat je aan het doen bent en met welk doel. Het zomaar informatie verzamelen heeft niet zoveel zin. Verzamelen van informatie kun je het eenvoudigst doen door er direct naar te vragen. Ja of nee allebij is oke in deze. Bedenk dat dezelfde vraag op een ander moment of situatie tot een ander antwoord kan leiden. Hou daarom de segmentatie zo actueel mogelijk. Heb je eenmaal de aandacht van een consument, laat deze dan niet meer los.

Praktijk: een van onze websites gaat over beleggen. In een artikel schreven we over "daytraden". De lezer kon door een klik aangeven of die interesse had in een rapport over daytraden. Na het invullen van het e-mail adres kon het rapport ontvangen worden. Je weet dus dat op dat specifieke moment die persoon met dat e-mail adres interesse heeft in "daytraden". Nu kun je dus het rapport sturen en dan maar hopen dat die persoon het leuk vond of je gaat verder en geeft nog niet direct het rapport maar kijkt eerst welke interesse er is in verband met Daytraden. Je kunt zo gerichter de informatie aanbeden en tegelijkertijd bouw je een interesselijst op. Vanuit die lijst kun je oplossingen aan gaan dragen die precies bij die persoon passen. Interresant in deze zou dus de vraag kunnen zijn of iemand al belegger is, dit wil worden en of Daytraden iets nieuws voor hem/haar is.
Je voelt het al aankomen, dit is handmatig bijna niet te doen. Je hebt dan ook een technsich systeem nodig om dit online uit te kunnen voeren. Het inrichten van een dergelijk systeem is het meeste werk. Staat het er eenmaal, dan is het enorm krachtig. Het gaat dan om het genereren van verkeer naar de diverse plaatsen waar je de interesse probeert te achterhalen.

Segmentatie staat op dit moment in de aandacht. Je ziet de interesse met de dag groeien omdat het een manier is om contact met en aandacht van de consument te krijgen. De weg naar de (koop)actie is dan veel succesvoller. Door je systeem te automatiseren, kun je 24x7 het internet voor je laten werken. Je moet echter wel weten wat je aan het doen bent.

Retailers (winkeliers) zijn gemeengoed geworden. Iedereen mag zomaar zijn zegje doen over hoe de retailers (winkeliers) hun bedrijf moeten runnen. Gemeentes, marketingdeskundigen, vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars, banken en nog vele groepen meer schrijven naar hartenlust artikelen, gericht aan de consument en elkaar over hoe het allemaal anders moet.
Laat de ondernemer gewoon ondernemen en als je al iets wil doen, doe het vooral lekker zelf en ga niet met de wijzende vinger naar een ander gericht staan.

Ik volg al een tijdje diverse mensen via het internet, ben als bestuurder van een winkeliersvereniging betrokken en ga regelmatig naar bijeenkomsten over de retailmarkt. Wat mij opvalt is dat iedereen flink op de tam-tam aan het slaan is, behalve de winkeliers zelf. Opmerkingen als “de vernieuwde winkelstraat”, “van lint naar pit”, “belevingsgebeid” etc. zijn allemaal kreten die bedacht zijn vanachter een bureau en niet vanuit een winkelier in een winkelstraat.
In mijn ogen wordt heel veel bedacht om toch maar de waarde van het onroerende goed veilig te stellen. De huurprijzen van winkelpanden zakken niet naar een niveau dat de markt vraagt en blijkbaar is nieuwbouw toch nog steeds rendabel.

Vooralsnog zie ik wel omvorming van winkelgebieden, maar dat dit leid tot enig resultaat voor winkeliers kan ik nog niet zeggen. Intussen zadel je de ondernemers wel op met een heleboel onzekerheid en maakt het dat ze nauwelijks nog durven investeren.

Het is prachtig om te denken dat de consument meer beleving wil in een winkelgebied. Dat zal best ook wel ten dele waar zijn. Maar maakt het dat de consument doorslaggevend anders gaat winkelen? Ik denk het van niet. Die consument kies namelijk zelf en laat zich niet dwingen om de kunstmatige gezelligheid op te zoeken.

Het begint er meer en meer op te lijken dat de consument het liefst heel dicht bij huis de inkopen wil doen. En op dit moment is de dichtstbijzijnde plek het internet. Ga je dan als gemeente praten over het meer ontwikkelen van centra en het ontmoedigen van winkels daarbuiten, dan maak je dat die consument verder van huis moet en dat is juist de weg die ze niet willen.
Beleid is ook dat mensen langer zelfstandig blijven wonen, zorg vanuit de buurt ontvangen en dat iedereen sociaal betrokken is. Als beleidsmaker, projectontwikkelaar, planoloog en marketing deskundige geef je hier invulling aan door bijna alle activiteiten te concentreren in een centrum dat ver weg is van de bewoonde wereld en nauwelijks bereikbaar is met openbaar vervoer of auto.

En wat is de reactie van de consument nu al? Ze winkelen steeds meer vanuit hun eigen huis en in hun eigen omgeving. De eerste huiskamerwinkels zijn al opgericht. Nog even wachten en de echte “buurtsuper” gaat haar intrede weer doen.

Als winkelier ondernemer liggen er volop kansen door uit te gaan van je eigen kracht en mogelijkheden. Iedere winkel waar de klant zich “thuis en welkom” voelt gaat het winnen. Of dit nu op een A1 locatie of ergens achteraf is. Dit is ook van toepassing op een winkelgebied. Als iemand zich daar thuis en welkom voelt, dan zal die daar met plezier naar toe gaan. Dat thuis en welkom voelen wordt gedaan door de mensen die er wonen, werken en verblijven samen. Investeren in jezelf als ondernemer door betere relaties te bouwen, weten wanneer een klant zich welkom voelt en goed personeel dat mensen een welkom thuis kan bieden in de winkel en het winkelgebied.

 

Het is bijna niet te geloven, maar het blijkt dat je computer vaak gewoon de voordeur open heeft staan als het om privacy gaat.

Wat is het geval. Voor veel toepassingen installeer je bijvoorbeeld een handig hulpmiddel. Deze bestaan uit een programma dat keurig omgaat met je privacy gevoelige gegevens. Je denkt alleen toestemming te geven aan dat programma om bepaalde gegevens van je computer te gebruiken. Wat blijkt? Samen met het programma worden nog een aantal “hulp programma’s” geïnstalleerd. Deze programma’s blijken nu regelmatig heel anders met je privacy om te gaan. Ze blijken zelfs commercieel ingezet te worden om gegevens van je computer te verzamelen en door te verkopen aan bedrijven die statistieken bijhouden. Als het alleen om een tellertje zou gaan van hoe vaak je achter de computer werkt, dan is dat nog te overzien. Maar wat denk je er van als bepaalde lokale cookies of surf-geschiedenis, inclusief je links naar privé gedeelde files, ook verzameld worden?

Chrome wordt gezien als een van de meest veilige browser voor het internet. Helaas, ook deze browser kent vele extensies die op deze manier je gegevens doorsturen.

Lijkt mij tijd voor de softwarebedrijven om weer een keer schoon schip te maken en de makers van dergelijke “hulp” extensies te weren uit hun programma’s.

Als je er nog niet bewust van was, misschien nu dan. Je mobiele telefoon is niet langer privé, maar bezit van de apps die erop staan. Bijna niemand is zich bewust van de gevolgen als je een app installeert. Je geeft namelijk vrijwel altijd toestemming om van alles en nog wat te delen met de maker van de app. Bij de instellingen van de app staan deze keurig vermeld: fotoalbum, camera, adressenbestand, gebelde nummers etc. Vaak vraag ik mij af waarom een app voor de functionaliteit gebruik moet maken van mijn laatst gebelde nummers bijvoorbeeld.
Natuurlijk hebben apps bepaalde toestemmingen nodig om te kunnen werken, maar ken je de gevolgen?


Facebook voorop
Facebook kent die wel en gaat er nu dus intensiever gebruik van maken. Omdat je toestemming gegeven hebt via de Facebook app dat ze gebruik mogen maken van je fotoalbum en camera, zoekt Facebook er direct al een bekende voor je bij. Je wilt deze toestemming omdat het immers handig is om direct je foto te kunnen delen op Facebook.
Facebook scant dus je fotoalbum op herkenbare gezichten van je vrienden. Is er een match, dan krijgen je vrienden hiervan een automatisch bericht. Gelukkig mag je nu nog wel zelf bepalen of je de foto daadwerkelijk ook wil delen. In de toekomst kan het echter zo zijn dat je vrienden direct een melding ontvangen als je een foto gemaakt hebt en Facebook denkt die persoon daarin te herkennen. Je kunt jezelf afvragen of dit wel jouw bedoeling is.

Microsoft
Onlangs installeerde ik een nieuwe Microsoft telefoon. Ik kreeg de melding dat de app voor de camera niet kon starten. Wat bleek? Ik moest eerst de toestemming bevestigen dat de camera gebruik mocht maken van de microfoon. Maar op welk moment wordt die microfoon dan gebruikt? Als ik een filmpje wil maken, dan is het handig, maar het volgen van mijn telefoongesprekken, gaat toch wat ver. Toch staat nergens dat de app mijn telefoongesprekken niet volgt. Het zou dus kunnen dat de app maker, en de bedrijven die aan de app gekoppelde programma’s maken, een scan hebben op mijn gesprekken.
Kan dit allemaal zomaar? Nee, we hebben privacywetgeving in Europa en Nederland. Die staan het delen van je gegevens niet zondermeer toe. Maar bedrijven die de apps maken en aan wie je toestemming geeft om bepaalde zaken op je mobiel te delen, mogen daardoor wel die gegevens anoniem verzamelen. Het zal echter alleen maar een kwestie van tijd zijn voordat ze de gegevens ook daadwerkelijk met anderen gaan delen.

Windows 10
Windows 10 is daar een duidelijk voorbeeld van. Gelukkig weten we dat je bij dat systeem nauwelijks nog privébezit hebt. Standaard deel je alles, tenzij je de toestemming intrekt. Je kunt dan vooraf de beslissing maken of je Windows 10 wel of niet wilt gaan gebruiken.

Bij mobiele telefoons ligt dit anders. De bekende apps voor Facebook, Whatsapp, Twitter etc worden door bijna iedereen standaard gedownload. Daarmee geef je het bedrijf direct toestemming voor heel veel zaken.
Enige optie is om niet te installeren. Kijk op je telefoon maar eens bij app machtigingen. Je zult schrikken van waar je allemaal toestemming voor gegeven hebt.

Afgelopen week in het nieuws. Als je je privé gegevens met Achmea deelt, dan krijg je korting op je premie. Mooi, kun je dan denken, ben ik goedkoper uit. Maar het is en blijft een verzekeringsmaatschappij en hun manier van werken kennen we nu zo langzamerhand al wel. Wat nu als een fantastische korting wordt gebracht, is straks de nieuwe standaard en betaal je bij als je niet aan de voorwaarden voldoet. Andere maatschappijen zullen eerst kritisch afwachten, maar als het euro’s op gaat leveren, dan zullen ze er nog een schepje bovenop doen.

Het gaat nu om het delen van je rijstijl en energieverbruik. Op zich onschuldig, maar hieruit kun je wel iemands dagelijks leven bijna helemaal analyseren. Ga deze gegevens maar een s koppelen en er een tijdlijn naast leggen. Er kan uit komen hoe laat u opstaat, hoe laat u van huis weg gaat, waar u naar toe gaat of hoe ver u gemiddeld reist, hoe laat u thuis komt, of u in de avond nog weg gaat, welke avonden van de week, hoe laat u gaat eten (gas / elektra), waar u stopt om te tanken, met hoeveel personen u reist, woon/werkverkeer etc, etc.

Maar wat heeft Achmea daar nu allemaal aan? Ze geven namelijk aan niet van plan te zijn deze gegevens met derden te delen. Dus wat is het meest logische? U kunt straks via Achmea goedkoper tanken, uw energie afnemen, uw auto onderhoud laten doen, uw energie zuinigere witgoed kopen. En u wordt daarover precies op tijd geïnformeerd of u wordt ertoe gedwongen omdat u anders meer premie moet gaan betalen.

In de toekomst zal er een balans komen tussen wat bedrijven graag van je willen weten en wat jij wilt delen. Het resultaat zal voor beiden een meerwaarde op moeten leveren. Tot het zover is zullen nog heel wat grenzen opgezocht worden. Enkele weken geleden schreef ik al over het juist krijgen van meer privacy als u bij een software leverancier meer voor uw abonnement zou betalen.

Last minute update:
Merkwaardig genoeg ontkent het bedrijf Nest vandaag dat het samen gaat werken met Achmea. Dit bedrijf zou de “slimme” thermostaat van Google gaan leveren. Mogelijk is het nieuws iets te snel naar buiten gekomen en hebben ze negatieve reacties daarop gekregen. Mogelijk waren ze ook met andere partijen in gesprek. Wie zal het zeggen.

Vanochtend een opmerkelijke uitspraak gelezen van het Europeese Hof ( lees artikel hier) die bepaald heeft dat reistijd van werknemers voortaan ook werktijd betreft. Het gaat hier niet om woon-werkverkeer, maar om mensen die hun eerste werkzaamheden starten op een andere plek dan hun normale werkplek. Denk hierbij aan adviseurs die niet naar hun kantoor reizen, maar direct van huis naar een klant gaan.

Ik ben benieuwd wat dit voor gevolgen heeft. Uiteindelijk gaat de klant dit toch betalen. De prijs van bepaalde diensten zal dus omhoog gaan.

Ik denk zelf dat dit kansen geeft voor online ondernemen. Je kunt in veel gevallen al online samenwerken met de klant in plaats van deze daadwerkelijk op locatie te bezoeken. De klant betaald dan geen reiskosten en onbenutte uren worden zo omgezet in productieve uren.

Maar dit heeft hele grote gevolgen. Iemand mag maar 9 uur per dag werken! Als er 3 uur reistijd afgaat, blijft daar nog maar 6 uur van over. Vanuit Groningen een klus in Zeeland doen wordt zo erg kostbaar. Nieuwe kansen voor de online ondernemer die locale aanbieders in contact brengt met locale vraag.
Dit zou een super mogelijkheid zijn als affiliate verdienmodel.

Wat moet ik me daar nu in een marketing blog bij voorstellen? Kun je je afvragen. Het was een onderdeel van een training die ik afgelopen week heb gegeven in een marketing training voor het bedrijf Nutrimetics.

Zoals een bij aangetrokken wordt tot de nectar in een bloem, is er een bij effect dat een veel groter effect heeft dan alleen het voeden van dat ene bijtje. Door de overdracht van stuifmeel bij het bezoek van de bij aan het bloemtje, ontstaan mogelijk tientallen andere bloemetjes. Daarmee houdt de bij niet alleen zijn eiegen voedselbron in stand, maar ook de bloemetjes en daarmee weer een voedselbron voor vele andere bijtjes.

Als we dit terugkoppelen naar marketing dan zie je dat jouw individuele doel en financiele gewin gevolgen heeft voor vele anderen mits je tenminste in beweging bent. Het gaat er daarbij niet alleen op het moment dat jij je doel bereikt, maar je voegt deze waarde ook al toe aan anderen op weg naar je doel.

De training ging over netwerkmarketing mogelijkheden. Bij deze manier van ondernemen zie je dit effect enorm naar voren komen. Veel deelneemers aan netwerkmarketing bedrijven zijn zich hier echter niet van bewust. Zoals ook waarschijnlijk het bijtje niet bewust is van de kruisbestuiving die plaatsvindt.

Heb je interesse in het volgen van een van mijn trainingen of in netwerkmarketing? neem dan even contact met mij op.

Jos van Spelde
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.jvsmarketing.nl

 

Ik las net een artikel met als spannende titel “3 tips om het probleem van je klant vast te stellen”. Daar zit je op te wachten. Oplossingen die je direct ergens brengen. Het handige zou zijn als ze ook nog van enige waarde zijn.

Bij het lezen van het artikel kreeg ik enkele bedenkingen. Het was allemaal een beetje vreemd omschreven en kon het verband met de titel niet zo goed achterhalen. Gelukkig stond er een bronvermelding bij. Die er dus maar opgezocht.
Titel “How to Run a Lean Product Team”. De “auteur” had er een eigen interpretatie aan gegeven. Niks mis mee, maar als je als gerenommeerd marketingblad zijnde je content op deze manier weer gaat geven, dan blijf je niet heel lang de waardering van je lezers behouden.

Tip van mijn kant om het probleem van je klant vast te stellen: “gewoon vragen wat het probleem is”. Laat de klant uitleggen hoe hij/zij het probleem ervaart. Vraag daarna hoe de klant ideaal zou kunnen werken. Bedenk van daaruit een oplossing voor het probleem. En ja, daar heb je mensen voor nodig die slimmer zijn dan de klant zelf. Of je daarbij een LEAN team inzet, zal de klant niet zoveel uitmaken.

De ene prijsoorlog over de andere.
Als consument lach je je helemaal slap. Je kunt relatief steeds goedkoper winkelen. Heb je er om gevraagd? Nee, maar het is wel leuk meegenomen.

Grote vraag is echter wie hierop zit te wachten? Natuurlijk kun je een euro maar één keer uitgeven, maar intussen zitten we met onze voeding wel helemaal fout. Er is geen ruimte voor bedrijven om te investeren in de werkelijke kwaliteit van ons eten. Toch zal deze kwaliteit een grote rol gaan spelen. We verschuiven nu de kosten van de boodschappen gewoon naar de kosten voor onze gezondheid.

Minder dure grondstoffen, meer suiker, minder voedingstoffen die we echt nodig hebben. Besparen we hierdoor op voeding? We zijn er ook veel meer van gaan eten, dus per saldo geven we er eigenlijk meer aan uit.
Maar tel daar eens de kosten bij op die het ons op lange termijn werkelijk gaat kosten.
- Individuele kosten omdat we steeds meer zelf moeten gaan betalen van onze zorgkosten.
- Indirect worden we ook opgescheept met de kosten van anderen. Verzekeren is nog steeds een collectieve verplichting.

Ik ben geen rekenwonder, maar als ik naar de rekening van de dokter of arts in het ziekenhuis kijk, dan doe je daar al snel een hele week boodschappen voor.
Dus stel dat je aan kwaliteitsvoeding per maand eens € 50,- meer kwijt zou zijn? Hoe erg is dat dan als je weet dat je daardoor de kosten voor gezondheid op diverse vlakken ook naar beneden kan?

Jaren geleden ben ik zelf begonnen met het gebruik van aanvullende voeding. Het houd mijn lichaam in top conditie. Ik kan het je van harte aanbevelen. Meer energie en nooit klachten. Eet ik super gezond? Nee. Toch is er al een merkbaar verschil. Bespaar ik kosten? Waarschijnlijk niet, maar ik heb wel een lekker leven in goede gezondheid.

Dus wat als onze voeding weer die stoffen gingen bevatten die we eigenlijk nodig hebben om goed te kunnen leven? Het zou weer de “normale” wereld worden. Mogelijk met iets hogere prijzen voor ons voedsel. "Iets", omdat het gezonde voedsel nu veel duurder is vanwege het lage omzetvolume. De prijs zal zich zetten naarmate het aanbod groter wordt.

Tot die tijd zou ik je aanbevelen om te kiezen voor goed aanvullende voeding. Veel kun je zelf al doen, maar bepaalde stoffen zijn niet meer te krijgen in onze voeding.
Kijk op http://myintrasite.com/euro als je wil weten welke producten ik gebruik.

Jos van Spelde

Gisteren ben ik naar de winkelstad Eindhoven geweest. Het centrum van Eindhoven is aangewezen als dé centrale plaats in zo-Brabant waar het een samenkomst is van winkelen en entertainment.

Gezellig een dagje Eindhoven om te shoppen dus. Dit keer was het met een reden. Mijn vrouw Leonie wilde nieuwe kleding kopen. Als eerste de bekende warenhuizen bezocht. Nu kom ik zelf niet zo vaak in een kleding winkel dus vallen wijzigingen mij misschien meer op. De eerste indruk was dat het er allemaal een beetje rommelig uitzag. Kleding in de rekken was vooral massaal aanwezig. Er lag ook redelijk wat kleding op de grond onder de rekken. Het leek mij ook overal “sale” met dezelfde kleur rood aangeduid.

Ik ben geen expert op dit gebied maar de kleding zag er kwalitatief minder uit. Na een bezoek aan een paar winkels viel het ons op dat er bijna overal dezelfde designs waren. Kortom het was het allemaal net niet.

Misschien had ik iets anders verwacht. Ik had gedacht dat de winkels zich beter zouden profileren en zich zouden onderscheiden van de aankoop via het internet. Dan maar naar de boetiekjes. Ehhh..welke boetiekjes? De meeste zijn verdwenen en van wat er nog zat, had het merendeel dezelfde kleding als in de grotere winkels, alleen voor een hogere prijs.

Ik lees redelijk wat over marketing en in mijn beleving draait het daarin om verrassen, beleving, pop-up winkels, interactie met de bezoeker etc. Ik zag er helemaal niets van terug! Waar zijn die winkels dan? Volgens mij nog niet in Eindhoven. Dus maar weer terug naar Best met de trein. Kost € 10,- voor twee personen, maar parkeren in Eindhoven bij het centrum is veel duurder voor een dagje. Mij vrouw is nu op het internet aan het kijken of ze daar iets kan vinden.

Het geeft denk ik aan dat de middenklasse winkel op haar retour is. Niet dat dat een grote verrassing is, maar het wordt nu duidelijk in de praktijk. Winkels die niet zichtbaar zijn in de grijze massa gaan gewoon verdwijnen. Er komen prijsvechters voor terug die wel veel mensen brengen, maar waar je vooral weet dat je kwalitatief niet veel hoeft te verwachten.

Wil je hier als lokale (kleinere) winkelier van profiteren dan is het zaak om je zelf duidelijk te laten zien. Met de prijs ga je het niet winnen, maar wel met de kwaliteit en dienstbaarheid. Kom zelf in actie en beschouw je winkel niet meer als 9 tot 5 werk. Maak je beleving super en zorg dat je één geheel vormt met het internet.

Het lijkt als iedereen er al van overtuigt is dat het kopen via het internet volledig in de samenleving is opgenomen. De praktijk laat zien dat er een kloof is tussen winkeliers en het gebruik van het internet. Ze kampen met een enorme tweestrijd. Ze zijn trouw aan hun formule van fysieke verkoop van producten, maar zien tegelijkertijd dat ze beter via het internet kunnen gaan verkopen vanwege de kosten aan huur voor hun dure winkelpand. Je bedrijf omzetten doe je niet zomaar.
Daarbij komt nog dat de toekomst er voor de meeste winkeliers niet rooskleurig uit ziet als ze niet gaan veranderen in benadering van de markt. Ze moeten definitief de omslag gaan maken van product gericht denken naar pure dienstverlening.
Is er nog iets positiefs te melden? Ja natuurlijk wel. De consument laat duidelijk merken dat de "gun-factor" nog steeds bij de fysieke winkel ligt. Mijn advies aan de winkeliers is dat ze in moeten gaan zetten op het opbouwen van online relaties met hun klanten. Hoe logisch het ook klinkt, slechts weinigen hebben bijvoorbeeld een e-mail adres van hun klanten. Dit terwijl alle systemen daar gewoon voor ingericht zijn.

Ben je winkelier en wil je beginnen met het bouwen van een online relatie met je klanten en potentiële klanten? Neem dan contact met mij op. Ik heb daar een super mooie oplossingen voor.

Of kijk op de website cursus online ondernemen 2015 als je de praktijk wilt leren op een professionele manier

Gisteren waren we in de "Efteling". Heel erg leuk en het was leuk om herinneringen op te halen van vele jaren geleden. Ons laatste bezoekje aan dit park was meer dan tien jaar geleden. Echt genieten. Het was helemaal niet druk dus voor ons geen wachtrijen. In het "sprookjesbos" leek de tijd stilgestaan te hebben. Veel zag er nog uit zoals "vroeger". We winsten nog veel en er waren ook wat nieuwere dingen. Gelukkig konden we in het Efteling museum beide ons gelijk halen over wat waar ook al weer was.

Wat mij wel erg opviel is dat het in het park de high-tech zijn intrede aan het doen is, maar in zeer beperkte mate. Vreemd eigenlijk want al decenia lang is de gebruikte techniek vooruitstrevend en verbaasde altijd iedereen. Her en der staat een beeldschermpje met een toesenbord waar informatie verkregen kan worden. Maar nog niet te veel.

Anders is het gesteld met de bezoekers van het park. Die zijn al volop interactief bezig. Voor of na een atractie moet dit waarschijnlijk direct gedeeld worden met de sociale media. Jong en oud. Zo kan iemands netwerk ook genieten van dit prachtige park. Hoezo is de entree prijs hoog...van één toegangsbewijs kunnen wel honderd mensen mee genieten!

Toch heeft de mobiele techniek een nadeel. Er waren diverse jonge gezinnen. Gezellig een dagje uit met elkaar. Helaas was dit blijkbaar niet belangrijk genoeg, want er werd volop getelefoneert met bekenden en vaak nog "het werk".

Hoe lang gaat het nog duren voordat de atracties en routes interactief worden, in mijn ogen een prima locatie om nieuwe technologien toe te passen. De wandelroutes tussen de locaties met gps, de informatie voorziening kan via websites of intranetwerken. Bij de atracties zou "near field communication" ingezet kunnen worden.
De bezoekers zijn er blijkbaar klaar voor...zou de Efteling hier snel aan toegeven? Het stond in ieder geval niet op de futoristische ontwerp tekeningen van Anton Piek.

Vandaag was het mooi weer. Prima dag om naar Eindhoven te gaan. Het bleek ook weekmarkt te zijn in de stad. Om 11 uur in de ochtend was het nog erg rustig. Ruimte genoeg om eens rond te kijken. Daarna de "normale" winkels in de binnenstad bezocht. Winkel in, winkel uit. De bekende slogan "op de markt is uw gulden een daalder waard" kwam bij mij naar boven. De gulden is al van vele jaren terug en waarschijnlijk de slogan ook. De prijzen van de markt zijn niet lager meer dan in de normale winkels. Vreemd eigenlijk, want er liggen per vierkante meter heel veel producten en de kosten voor inrichting van de kraam zal ook niet zo hoog zijn dan de luxe etalages en schappen van een winkel. Als de kosten lager zijn en de verkoopprijzen laag, dan zou je toch denken dat het goed verdienen is op de markt. Het bracht mijn gedachten terug naar Griekenland en ons dorp. De handelaren kwamen daar aan de deur met hun waren. De bakker, groenteboer, huishoudelijke artikelen etc. Een wagen vol geladen. Ik heb het eens zitten berekenen, maar de opbrengst per vierkante meter "schapruimte" is enorm. Mogelijk een idee om dit in Nederland weer op te pikken. Toen kwam de melkboer, bakker etc. ook gewoon aan deur. Was wel net zo gemakkelijk. Het prijsverschil van het zelf in de winkel halen is allang verdwenen. Dus uiteindelijk betalen we dezelfde prijs maar moeten we er wel meer moeite voor doen om het te krijgen. Volgens mij is er voor producenten nog veel te verdienen en voor consumenten veel te besparen. De tussenhandel voegt maar weinig waarde meer toe aan het product maar deelt wel flink mee in de winst. Hadden de producenten nu maar geïnvesteerd in een eigen distributienetwerk...

­