Kruimelpad

Ja het is de naam van een website www.bestindialoog.nl . Het bestaat uit de woorden Best in dialoog. Best is mijn woonplaats en het project maakt deel uit van "de week van de dialoog". Vorige week heb ik kennis gemaakt met dit fenomeen. Ik had er nog nooit van gehoort. Op 2 november is het "de dag van de dialoog". Wat gebeurt er dan? Op vele plaatsen in Nederland worden er dan die dag dialogen gevoerd. Nu heb ik wel eens van een dialoog gehoord, maar zelf voeren was voor mij een aparte gewaarwording. Ik ben er nu wel razend enthousiast over.

Normaal gesproken stap ik nog al snel over om iemand iets te leren. Ik leer zelf ook graag, maar maak ook snel een mening ergens over. Tijdens het voeren van een dialoog werd me duidelijk dat er een hele andere manier van communiceren bij mij naar voren kwam. Het luisteren naar iemand anders zonder direct een mening te vormen en met het verhaal van de ander je eigen kennis en inzicht vergroten.
Mijn respect was groot voor de gespreksleider die het gesprek in gang moest houden, maar ook bij moest sturen als er toch door opmerkingen gemaakt werden waarin een mening opgenomen zat.

Direct na de introductie avond heb ik de beslissing genomen om de cursus voor gespreksleider te volgen. Dit is denk ik een van de puzzelstukjes waar ik al lange tijd naar op zoek ben...

Wordt vervolgd...

 

­