Kruimelpad

Meestal ben ik mij er niet van bewust dat ik vandaag geschiedenis aan het schrijven ben. Ieder uur, iedere minuut en iedere seconde. Wat op dit moment totaal niet belangrijk lijkt, is over enkele seconden geschiedenis en kan in het verleden wel eens heel veel betekenen.

Afgelopen week ben ik diverse malen geconfronteerd met situaties en mensen die overwegend met het verleden bezig waren in de relatie met de keuzes die ze vandaag kunnen maken. Opvallend is dat ze heel veel waarde hechten aan de geschiedenis maar dat de zaken waar ze wel invloed op hebben, de toekomst, onderbelicht laten. Het lijkt hun enorm te remmen in het schrijven van nieuwe geschiedenis.

Je kunt hierover heel erg diep gaan nadenken waarom dit zo is, of je kunt bedenken dat niets uit het verleden een garantie is voor de toekomst. Zowel de voor jouw positieve als de negatieve ervaringen. Met die ervaringen kun je niets meer in het verleden, maar wel in de toekomst. Laat je toekomst niet leiden door, voor jou, negatieve ervaringen uit het verleden. Ervaringen waarvan je last hebt om vandaag in actie te komen. De keuzes die je vandaag maakt om iets niet te doen, kun je morgen niet meer veranderen omdat het geschiedenis is geworden.

Tip: “begin gewoon en laat je gedachten niet te veel leiden door ja, maar”

­