Kruimelpad

update: Toen ik het volgende stuk schreef wist ik niet dat het volgende bericht op nu.nl geplaatst zou gaan worden. Ik ben geen econoom, werk niet bij een bank, ben ook geen waarzegger of helderziende. Maar dit denken de knappe koppen er over: http://www.nu.nl/economie/2903282/nederland-zwakste-kernland-eurozone.html

Ik volg met een half oor de "debatten" op tv over de verkiezingen. Ik ga voor het eerst sinds jaren weer stemmen. Dat is nu eenvoudiger nu ik terug in Nederland ben. Griekenland zit nog altijd in mijn hart en het Griekse volk nog meer. Allemaal? nee niet allemaal, maar wel een heleboel. Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk als een politiek leider spreekt over "die Grieken". Vooral dat ze niet genoeg doen om de financiële problemen op te lossen. Ik vraag me dan af of iemand die dit roept weet over wie hij praat. Zou hij dit ook rechtstreeks tegen het merendeel van de Griekse bevolking durven zeggen? Want dat zij toch "die Grieken". Gezinnen die echt met veel minder moeten rond komen dan iemand in Nederland met een bijstandsuitkering. Ja, er is een probleem, maar dat is een Europees probleem, zo niet een wereld probleem. Hoe makkelijk is het dan om een land of een bevolkingsgroep daarvan de schuld in de schoenen te schuiven.

Ik hoop dat het goed blijft gaan met "die Nederlanders". Hoe erg zou het zijn als een Spaanse, Italiaans, Duitse of Belgische minister openbaar zou zeggen dat "die Nederlanders" niet genoeg bezuinigen en dat ze veel beter hun best moeten doen. Als ze dit niet doen, dan moeten ze maar uit de Euro en ze krijgen geen cent meer.

Ooh.. gaat dit niet gebeuren? De Nederlanders hebben het geluk dat ze goed gelovig zijn. Nederland BV is er namelijk erg slecht aan toe.  De rek is er al jaren uit en het geld is gewoon op. De eerste tekenen waren de pensioenen gevolgd nu door de zorgkosten, onderwijs zal volgen. De vooruit geschoven rekeningen zullen een keer betaald moeten worden. Nu is dit nog geen probleem, maar wat als Nederland meer rente moet gaan betalen of geen leningen meer kan krijgen tegen een redelijke rente? Dan worden de schuldeisers zenuwachtig en gaan garanties verlangen. Welke garanties kan Nederland geven? Ongeveer 90% van de Nederlanders bezit minder dan dat ze schulden hebben. (hoogste hypotheek per persoon binnen Europa). Van de 10% die nog wel wat bezit zal gezegd worden dat ze dit geld niet eerlijk verkregen hebben, dus dat wordt afgenomen. De Nederlandse bevolking is lui want ze werken al jaren minder uren per week dan welke Europeaan dan ook. Nederland geeft te veel geld uit aan gezondheidszorg, overheid, publieke diensten etc. geen wonder dat ze zoveel schulden hebben. Het is belachelijk dat iemand die met pensioen een eigen woning kan bezitten en er zelfstandig woont. Geld verspilling. Nederlanders gaan meerdere keren per jaar op vakantie, onzin natuurlijk. Geen wonder dat ze zo weinig tijd hebben om te werken...
Ik kan nog wel even doorgaan.
Natuurlijk is dit allemaal niet waar, maar schijnbaar mag iemand dat gewoon zeggen en gebruiken om de macht naar zich toe te trekken. Hoe erg zou u het vinden als een buitenlandse minister en daarmee het volk dit over je zou zeggen...dat wil je toch niet meemaken...en toch het kan morgen zo maar gebeuren...niemand weet namelijk hoe het nu werkelijk in elkaar steekt.

­