Kruimelpad

Afgelopen dinsdag heb ik de tweede ronde van de opleiding voor gespreksleider gevolgd. Het was een drukte van belang bij aanvang omdat dit keer ook de meer ervaren gespreksbegeleiders aanwezig waren. Aan het einde van de opleidingsavond keek ik met verbazing terug. "Hoe is het mogelijk dat je binnen twee uur tijd zoveel rijker kunt worden?"

Het begon in een klein groepje van vijf mensen. Slechts een van hen had ik ooit eerder ontmoet, de anderen waren onbekenden voor mij. Opvallend want achteraf bleek dat een van de onbekenden slechts twee straten verderop woont. Ik bedenk me nu dat dat in het dialoog verhaal ook helemaal niet van belang is. Je hoeft tijdens de dialoog ook helemaal niet te vertellen wie je bent en wat je geschiedenis is en hoe je huidige leven eruit ziet. Je mag gewoon je verhaal doen. Totale vreemden van elkaar die met elkaar de dialoog aan gaan. Wonderbaarlijk hoe dan blijkt dat je door naar de ander te luisteren veel dichter bij iemand kan komen als sommige mensen waar je al jaren mee optrekt. Ook al was dit maar een training om gespreksbegeleider te worden, het was wel een echte dialoog. Het kost ook geen energie want ik hoef niemand te overtuigen van mijn gelijk. Iedereen mag doen en laten met mijn verhaal wat hij of zij wil. Het levert me eigenlijk energie op want iedereen had wel een inspirerend verhaal. Door goed te luisteren heb ik daar weer veel dingen uit opgepikt. Verhalen over dromen, verhalen over zienswijzen, hoe oplossingen bedacht zijn en hoe obstakels overwonnen zijn. Geen "zweverige" toestanden maar gewoon dingen van alle dag. Leren van iemand anders ervaringen. Ik heb er duizenden euro's voor betaald in mijn leven om te mogen leren van anderen en hun ervaringen te horen tijdens seminars, lezingen en cursussen. Gek dat je dan tijdens de dialoog mag ervaren dat je ook veel van je buurman of buurvrouw kunt leren. Tenminste als je bereid bent om de dialoog aan te gaan.

Ik kijk uit naar 2 november. Ik wil zo graag anderen dit ook laten ervaren. Ik niet alleen er zijn honderden, mogelijk duizenden mensen in Nederland die datzelfde willen op 2 november. Hopelijk krijgt het vervolg...ik hoop 3 november al wanneer velen beseffen dat de dialoog een verbinding maakt tussen mensen, gedachten en met begrip voor elkaar.

Aanmelden kan nog: www.bestindialoog.nl of rechtstreeks aan mijn dialoogtafel tafel van onderneemhetonline.nl

­