Kruimelpad

In maart jl. zijn een aantal organisatoren van evenementen en festiviteiten al bij elkaar geweest om de interesse te peilen voor gezamenlijke promotie van evenementen in april/mei. Alhoewel er wel degelijk interesse was, bleek de termijn te kort te zijn. Met het enthousiasme en de tips zijn we aan de slag gegaan en hebben een aantal voorstellen die we aan jullie willen voorleggen. Deze voorstellen betreffen de evenementen en festiviteiten die in en rond december in Best georganiseerd gaan worden. We stellen het op prijs als jij, of een vertegenwoordiging van jouw organisatie, hieraan deelneemt.

Je bent van harte uitgenodigd op:

Datum:                 dinsdag 13 september 2016
Tijdstip:                19.30 uur
Locatie:                BusinessCenter De Ronde, De Ronde 15, 5683 CZ Best

Je kunt je voor de bijeenkomst voor 9 september aanstaande aanmelden bij Yvonne van Beek-van Os via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-50614336.

We kijken uit naar jullie komst!

Met vriendelijke groeten,

mede namens Marco Aberson/Abezonz Concept en Creatie en Jos van Spelde/JVS Marketing

Yvonne van Beek-van Os

Postadres: Postbus 63, 5680 AB  Best

Bezoekadres: De Ronde 15, 5683 CZ  Best

T:   06-50614336

M: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

W: www.deveelzijdigesecretaresse.nl

Meestal ben ik mij er niet van bewust dat ik vandaag geschiedenis aan het schrijven ben. Ieder uur, iedere minuut en iedere seconde. Wat op dit moment totaal niet belangrijk lijkt, is over enkele seconden geschiedenis en kan in het verleden wel eens heel veel betekenen.

Afgelopen week ben ik diverse malen geconfronteerd met situaties en mensen die overwegend met het verleden bezig waren in de relatie met de keuzes die ze vandaag kunnen maken. Opvallend is dat ze heel veel waarde hechten aan de geschiedenis maar dat de zaken waar ze wel invloed op hebben, de toekomst, onderbelicht laten. Het lijkt hun enorm te remmen in het schrijven van nieuwe geschiedenis.

Je kunt hierover heel erg diep gaan nadenken waarom dit zo is, of je kunt bedenken dat niets uit het verleden een garantie is voor de toekomst. Zowel de voor jouw positieve als de negatieve ervaringen. Met die ervaringen kun je niets meer in het verleden, maar wel in de toekomst. Laat je toekomst niet leiden door, voor jou, negatieve ervaringen uit het verleden. Ervaringen waarvan je last hebt om vandaag in actie te komen. De keuzes die je vandaag maakt om iets niet te doen, kun je morgen niet meer veranderen omdat het geschiedenis is geworden.

Tip: “begin gewoon en laat je gedachten niet te veel leiden door ja, maar”

Ik woon in de Gemeente Best. Een prachtig gebied net ten noorden van Eindhoven.
Je hebt er werkelijk alles: winkels, scholen, uitgaansgelegenheden, culturele centra etc.
Daarnaast is Best direct gelegen aan belangrijke snelwegen als de A58 en de A2. Het treinstation ligt midden in het centrum van Best en geeft heel veel mogelijkheden om te reizen met openbaar vervoer.

Wat nog meer? Best is geen stad. Het is een landelijke woonomgeving waarbij bijna 30.000 mensen wonen tussen veel groen en aan veel groen. Rondom de oost, west en noordkant van Best liggen prachtige landelijke en natuurgebieden. Open voor recreatie.

Waarom mijn betoog voor Best?
Het is gewoon de ideale plek om te wonen, te leven en eventueel te werken, maar dat kun je ook in de direct omgeving zoals Eindhoven.
Vele jaren geleden was Best al in de picture om alle voorgenoemde redenen. De regio bepaalde dat Best een prachtig "groeidorp" zou kunnen zijn. En dat heeft Best ook waargemaakt.
Toen ik in 1966 geboren werd, was het dorp nog geen 9000 inwoners groot. Nu wonen er bijna 30.000. De prachtig aangelegde wijken zijn als paddestoelen uit de grond geschoten.

Dit betekende ook dat de vraag naar bouwgrond enorm was. De gemeente Best had, volgens de afspraak, een taak te vervullen in de regio.
Nu is blijkbaar met bouwgrond ook geld te verdienen. Heel simpel: je koopt een stukje, maakt het bouwrijp en verkoopt het met een meerwaarde.
Het meest eenvoudige gaat dit natuurlijk met landbouw of natuurgrond. Deze heeft een relatief lage economische waarde. 
Het vreemde is dat Best, en ook veel andere gemeentes, zich zijn gaan gedragen als grondmakelaar. Een makelaar is een commercieel ondernemer in mijn ogen. Dus voor een overheid een hele vreemde constructie.

Zo las ik in de afgelopen maanden over een stuk grond in het centrum van Best. Het plan was 36 woningen te bouwen (sociale woningbouw) maar de wethouder en het college vonden dat er beter 11 grotere huizen gebouwd konden worden. Waarom? De winst in het tweede geval bedraagt 800.000 euro en in het eerste geval zou de grond een verlies van 400.000 euro opleveren volgens de wethouder.

Voor mij is het horen van deze vergelijking uit de mond van een wethouder heel erg vreemd als argument.
Ondernemers praten op deze manier, maar een overheid zou zo niet mogen praten en zeker dit niet als argument mogen gebruiken.
Want de aankoop van de grond is namelijk al gedaan. Het geld is al uitgegeven. Er is helemaal geen sprake van een verlies van 400.000 euro of een winst van 800.000 euro. Je zou je hoogstens af kunnen vragen of de vorige eigenaren nu bevoordeeld of benadeeld zijn. Ooit was de gemeenteraad al akkoord gegaan met de aankoop van de grond voor een bepaald bedrag. Het zal toen wel verantwoord zijn geweest om wat voor reden dan ook.

Best heeft in de afgelopen jaren heel veel grond aangekocht en ook weer verkocht. Natuurlijk wil je een mooie balans laten zien, maar is het werkelijk belangrijk? Wil je je als gemeente daadwerkelijk op deze manier bezighouden met het maken van winst? Volgens mij verkies je dan geld boven de beste keuze en laat je zelfs daar gemaakte afspraken voor aan de kant staan.
Ik zou een advies geven aan het college. "Als ze graag ondernemer willen zijn, doe het dan. Ga dan voor eigen rekening een onderneming drijven en speel het spel op die mannier."

Op dit moment wordt de gemeenteraad opgezadeld met het vraagstuk. Die rollen over elkaar heen omdat die meegaan in het verlies en winstdenken van het college.
In de berichten hoor ik geen enkele keer over waar voor gekozen wordt. De 36 woonplekken op deze toplocatie, vlak bij het centrum en station betekenen heel veel meer voor Best dan de (tijdelijke) winst of verlies. Ze vormen plekken waar meer mensen van dit prachtige dorp kunnen genieten.
Het zijn overigens niet de laatste plekken in Best. Aan de noord-westkant liggen nog honderden woningen in de planning. Direct aan de natuur en met directe aansluiting op de snelwegen.

UPDATE: 22-7-2016
Afgelopen week ben ik voor het eerst bij een raadvergadering geweest. Het ging toevallig ook over dit stuk grond. Wat heb ik er uit meegekregen?

- de wethouder werd door de gemeenteraad niet geloofd in de onderbouwing van 800.000 euro winst of 400.000 euro verlies

- de raad wil vasthouden aan de gemaakte afspraken over de sociale woningbouw

- de wethouder had al opdracht tot een offerte gegeven aan een specifieke aannemer

- die aannemer geeft nu aan dat:

  • als hij niet mag bouwen volgens zijn plan hij 56000 euro voor de gemaakte kosten wil ontvangen
  • als hij niet mag bouwen hij zijn andere grondposties in Best terugtrekt of gaat herbezien

- de gemeenteraad in 1 minuut besliste dat het chantage was maar dat de 56000 euro gewoon overgemaakt wordt

- de raad met een eigen voorstel kwam om een prijsvraag uit te schrijven voor invulling van het plan

- de grondprijs binnen kaders, variabel ingevuld kan worden

Wat ik mis in het geheel is de ambitie van wethouders en de raad om zelf iets te bedenken. Het lef ontbreekt om bijvoorbeeld te eisen dat de woningen energie neutraal moeten zijn of vanwege de ligging voorzien moeten zijn voor thuiswerkplekken (vlak bij NS station). Dat de parkeernorm ver naar beneden kan vanwege goede aansluitingen voor openbaar vervoer etc
De bal lijtk nu in handen te zijn van de projectontwikkelaars.

 

 

Het gonsde afgelopen week van de activiteiten rondom het voeren van dialogen. In de week van 6 tot en met 13 november is het week van de dialoog in Nederland. Sinds enkele jaren ben ik mede-organisator hiervan. Daarbij richt ik me vooral op het organiseren van dialogen in Best. Hierin werken we met een kleine groep mensen die de organisatie op zich nemen, aangevuld met een hele grote groep mensen die allemaal hun bijdrage leveren aan het organiseren en deelnemen aan dialogen in Best.

In de aanloop naar de dialoogweek in Nederland zijn er heel vel activiteiten gaande. Dit is enorm leuk om daar deel vanuit te mogen maken. In Best vullen we de dag van de dialoog in door op vrijdag 13 november een dag van de dialoog in Best te organiseren. Op die dag stellen dan mensen een dialoogtafel beschikbaar in hun huiskamer, keuken, winkel, openbare gelegenheid, bedrijf etc waar een groepje van maximaal 8 mensen met elkaar in dialoog gaat. Voor Best hebben we een centraal thema dit jaar: "samen (w)aardig"

Afgelopen week was er een "estafette-dialoog". Zo noemen we een dialoog die als doel heeft de dag/week van de dialoog te promoten. Dit keer was deze georganiseerd door Cultuurspoor en Welzijn Best Oirschot in het kader van de ouderendag in oktober. Ze wilden jongen en oud aan één tafel krijgen om met elkaar in gesprek te gaan met het thema "leef-tijd". Het Heerbeeck College in Best sloot zich hierbij aan en zo ontstond op  11 september een levenige dialoog in Cultuurspoor en in het Heerbeeck college met meer dan 20 deelnemers verdeeld over 4 dialoogtafels. Het enthousiasme na afloop was groot. Zowel bij de jongeren als de "ouderen". Het is enorm leuk om dit mee te mogen organiseren en hieraan deel te kunnen nemen.
Voor 25 september staat er nog een estafette dilaoog gepland. Deze is nu in Best Wijzer en het Heerbeeck college. Aanmelden kan nog:

Best Wijzer: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-estafettedialoog-6-bestwijzer-18352131720

Heerbeeck College Best: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-estafettedialoog-8-heerbeeck-college-18352197918

In de maand oktober starten de (gratis) opleidingen voor gespreksbegeleiders weer. Dit jaar organiseren we in Best ook eigen trainingen op 1 en 15 oktober.
Heb je interesse om gespreksbegeleider te worden? dan is het voorwaarde dat je minimaal ooit aan een dialoog volgens de methodiek van Nederland in Dialoog deelgenomen hebt. Meer info staat op: http://bestindialoog.nl/meedoen-als-gespreksbegeleider/

Aankomende week gaan we promotie maken op de Sociale Markt in Best. (zondag 20 september)
Op 17 september komen we bij elkaar om de training voor gespreksbegeleiders op te zetten.


Alle nieuws over de dag van de dialoog in Best is te volgen via:

http://bestindialoog.nl/category/dialoog_nieuws/

Tijdens de bijeenkomst voor Best Branding is onthult dat de nieuwe slogan voor de promotie van Best gaat worden "Best Bijzonder".
Natuurlijk hoort daar ook een mooi logo bij:

BB logo schild blauw FC

De gemeente Best had mij uitgenodigd om de bijeenkomst over Best Branding bij te wonen. Het dorp wil zich regionaal beter laten zien en heeft de hulp ingeroepen van locale ondernemers en organisatoren van evenementen. Vanwege mijn voorzitterschap van de winkeliersvereniging winkelcentrum Wilhelminadorp Best, was ik gevraagd om bij de presentatie aanwezig te zijn.

Het was erg leervol en een goed beging om samen verder te gaan in de promotie van Best. Uiteindelijk is gekozen voor www.bestbijzonder.com als gemenschappelijke drager. Hiervoor is een nieuw logo ontwikkeld dat iedereen die Best wil promoten in het kader van toerisme & recreatie kan gebruiken.

 

Vandaag bijeenkomst gehad samen met de leden van het evenementen platform in Best.
Het was een vruchtbare bijeenkomst waarbij we goede inzichten hebben kunnen delen over hoe we de samenwerking tussen de verschillende organisatoren van evenementen in Best kunnen begeleiden.

Op 20 mei wordt hieraan vervolg gegeven door een bijeenkomst in het kader van "Best Branding"

Afgelopen dinsdag heb ik de tweede ronde van de opleiding voor gespreksleider gevolgd. Het was een drukte van belang bij aanvang omdat dit keer ook de meer ervaren gespreksbegeleiders aanwezig waren. Aan het einde van de opleidingsavond keek ik met verbazing terug. "Hoe is het mogelijk dat je binnen twee uur tijd zoveel rijker kunt worden?"

Het begon in een klein groepje van vijf mensen. Slechts een van hen had ik ooit eerder ontmoet, de anderen waren onbekenden voor mij. Opvallend want achteraf bleek dat een van de onbekenden slechts twee straten verderop woont. Ik bedenk me nu dat dat in het dialoog verhaal ook helemaal niet van belang is. Je hoeft tijdens de dialoog ook helemaal niet te vertellen wie je bent en wat je geschiedenis is en hoe je huidige leven eruit ziet. Je mag gewoon je verhaal doen. Totale vreemden van elkaar die met elkaar de dialoog aan gaan. Wonderbaarlijk hoe dan blijkt dat je door naar de ander te luisteren veel dichter bij iemand kan komen als sommige mensen waar je al jaren mee optrekt. Ook al was dit maar een training om gespreksbegeleider te worden, het was wel een echte dialoog. Het kost ook geen energie want ik hoef niemand te overtuigen van mijn gelijk. Iedereen mag doen en laten met mijn verhaal wat hij of zij wil. Het levert me eigenlijk energie op want iedereen had wel een inspirerend verhaal. Door goed te luisteren heb ik daar weer veel dingen uit opgepikt. Verhalen over dromen, verhalen over zienswijzen, hoe oplossingen bedacht zijn en hoe obstakels overwonnen zijn. Geen "zweverige" toestanden maar gewoon dingen van alle dag. Leren van iemand anders ervaringen. Ik heb er duizenden euro's voor betaald in mijn leven om te mogen leren van anderen en hun ervaringen te horen tijdens seminars, lezingen en cursussen. Gek dat je dan tijdens de dialoog mag ervaren dat je ook veel van je buurman of buurvrouw kunt leren. Tenminste als je bereid bent om de dialoog aan te gaan.

Ik kijk uit naar 2 november. Ik wil zo graag anderen dit ook laten ervaren. Ik niet alleen er zijn honderden, mogelijk duizenden mensen in Nederland die datzelfde willen op 2 november. Hopelijk krijgt het vervolg...ik hoop 3 november al wanneer velen beseffen dat de dialoog een verbinding maakt tussen mensen, gedachten en met begrip voor elkaar.

Aanmelden kan nog: www.bestindialoog.nl of rechtstreeks aan mijn dialoogtafel tafel van onderneemhetonline.nl

Geef je nu op als deelnemer aan de dag van de dialoog.

Ik ben zelf gespreksbegeleider voor de dialoogtafel die staat bij "beursbox.nl" in Best

Hier opgeven voor deelname

De dag van de dialoog is een bijzondere manier om te leren door te luisteren naar anderen. Dit wordt gedaan door het houden van dialogen. Hierbij wordt gesproken over een bepaald onderwerp en mag iedere deelnemer zijn of haar mening, gedachten en gevoelens ten gehore brengen zonder dat iemand anders met zijn of haar mening in de rede valt.
Enkele weken geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met "Best in dialoog" door het bijwonen van een proef-dialoog avond. Een geweldige ervaring. Ook best wel lastig om niet in een discussie te vervallen. Gelukkig is daar een gespreksbegeleider voor die de dialoog in goede banen leid.

Heb je interesse om mee te doen?
Geef je hier op als je aan wilt schuiven aan de tafel van "Beursbox.nl" in Best. (Sint-Oedenrodeseweg)

In Best staan op 2 november nog veel meer dialoog-tafels. Kijk hier voor het overzicht op www.bestindialoog.nl
Of direct naar het overzicht van alle dialoogtafels in Best

Ja het is de naam van een website www.bestindialoog.nl . Het bestaat uit de woorden Best in dialoog. Best is mijn woonplaats en het project maakt deel uit van "de week van de dialoog". Vorige week heb ik kennis gemaakt met dit fenomeen. Ik had er nog nooit van gehoort. Op 2 november is het "de dag van de dialoog". Wat gebeurt er dan? Op vele plaatsen in Nederland worden er dan die dag dialogen gevoerd. Nu heb ik wel eens van een dialoog gehoord, maar zelf voeren was voor mij een aparte gewaarwording. Ik ben er nu wel razend enthousiast over.

Normaal gesproken stap ik nog al snel over om iemand iets te leren. Ik leer zelf ook graag, maar maak ook snel een mening ergens over. Tijdens het voeren van een dialoog werd me duidelijk dat er een hele andere manier van communiceren bij mij naar voren kwam. Het luisteren naar iemand anders zonder direct een mening te vormen en met het verhaal van de ander je eigen kennis en inzicht vergroten.
Mijn respect was groot voor de gespreksleider die het gesprek in gang moest houden, maar ook bij moest sturen als er toch door opmerkingen gemaakt werden waarin een mening opgenomen zat.

Direct na de introductie avond heb ik de beslissing genomen om de cursus voor gespreksleider te volgen. Dit is denk ik een van de puzzelstukjes waar ik al lange tijd naar op zoek ben...

Wordt vervolgd...

 

Vandaag met mijn zus afgesproken dat we morgen de familie filmpjes gaan kijken van vele jaren geleden. Op zo'n oude projector met super 8 filmpjes. Slecht beeld, slecht geluid, geratel van de projector. Fijn dat deze filmpjes er nog zijn. De oudste is uit 1977, ik was toen 11 jaar.

update: Toen ik het volgende stuk schreef wist ik niet dat het volgende bericht op nu.nl geplaatst zou gaan worden. Ik ben geen econoom, werk niet bij een bank, ben ook geen waarzegger of helderziende. Maar dit denken de knappe koppen er over: http://www.nu.nl/economie/2903282/nederland-zwakste-kernland-eurozone.html

Ik volg met een half oor de "debatten" op tv over de verkiezingen. Ik ga voor het eerst sinds jaren weer stemmen. Dat is nu eenvoudiger nu ik terug in Nederland ben. Griekenland zit nog altijd in mijn hart en het Griekse volk nog meer. Allemaal? nee niet allemaal, maar wel een heleboel. Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk als een politiek leider spreekt over "die Grieken". Vooral dat ze niet genoeg doen om de financiële problemen op te lossen. Ik vraag me dan af of iemand die dit roept weet over wie hij praat. Zou hij dit ook rechtstreeks tegen het merendeel van de Griekse bevolking durven zeggen? Want dat zij toch "die Grieken". Gezinnen die echt met veel minder moeten rond komen dan iemand in Nederland met een bijstandsuitkering. Ja, er is een probleem, maar dat is een Europees probleem, zo niet een wereld probleem. Hoe makkelijk is het dan om een land of een bevolkingsgroep daarvan de schuld in de schoenen te schuiven.

Ik hoop dat het goed blijft gaan met "die Nederlanders". Hoe erg zou het zijn als een Spaanse, Italiaans, Duitse of Belgische minister openbaar zou zeggen dat "die Nederlanders" niet genoeg bezuinigen en dat ze veel beter hun best moeten doen. Als ze dit niet doen, dan moeten ze maar uit de Euro en ze krijgen geen cent meer.

Ooh.. gaat dit niet gebeuren? De Nederlanders hebben het geluk dat ze goed gelovig zijn. Nederland BV is er namelijk erg slecht aan toe.  De rek is er al jaren uit en het geld is gewoon op. De eerste tekenen waren de pensioenen gevolgd nu door de zorgkosten, onderwijs zal volgen. De vooruit geschoven rekeningen zullen een keer betaald moeten worden. Nu is dit nog geen probleem, maar wat als Nederland meer rente moet gaan betalen of geen leningen meer kan krijgen tegen een redelijke rente? Dan worden de schuldeisers zenuwachtig en gaan garanties verlangen. Welke garanties kan Nederland geven? Ongeveer 90% van de Nederlanders bezit minder dan dat ze schulden hebben. (hoogste hypotheek per persoon binnen Europa). Van de 10% die nog wel wat bezit zal gezegd worden dat ze dit geld niet eerlijk verkregen hebben, dus dat wordt afgenomen. De Nederlandse bevolking is lui want ze werken al jaren minder uren per week dan welke Europeaan dan ook. Nederland geeft te veel geld uit aan gezondheidszorg, overheid, publieke diensten etc. geen wonder dat ze zoveel schulden hebben. Het is belachelijk dat iemand die met pensioen een eigen woning kan bezitten en er zelfstandig woont. Geld verspilling. Nederlanders gaan meerdere keren per jaar op vakantie, onzin natuurlijk. Geen wonder dat ze zo weinig tijd hebben om te werken...
Ik kan nog wel even doorgaan.
Natuurlijk is dit allemaal niet waar, maar schijnbaar mag iemand dat gewoon zeggen en gebruiken om de macht naar zich toe te trekken. Hoe erg zou u het vinden als een buitenlandse minister en daarmee het volk dit over je zou zeggen...dat wil je toch niet meemaken...en toch het kan morgen zo maar gebeuren...niemand weet namelijk hoe het nu werkelijk in elkaar steekt.

Na het behalen van mijn HBO diploma had ik even genoeg van de schoolboeken. Werken en verdienen was mijn idee een betere optie. Toch bleef er wel altijd iets knagen. Marketing was een van mijn favoriete vakken en wilde eigenlijk het HBO niveau hierin daadkracht geven door een echt NIMA-B diploma.
Jaren later is het er nog niet van gekomen. Daar kan ik eigenlijk slecht tegen, maar wat weerhoud mij? Ik werk nu al bijna 20 jaar als zelfstandige en vraag mij af of ik dit papiertje wel ergens voor nodig heb. Ik zie mezelf niet in loondienst gaan werken of een cariere nastreven. Mijn praktijk kennis gaat denk ik verder dan de theorie boeken op het NIMA-B niveau. Heeft iemand hier ervaring hiermee?

­